Vi – Ove Möller och Linus Hjertkvist driver NordFrö från Arkelstorp lite drygt två mil nordöst om Kristianstad i samarbete med Nordfrös fröodlare.
Våra fröer är helt unika för vi är den enda fröleverantören som producerar alla våra fröer i Sverige. Och den enda fröfirman som bygger upp en hållbar fröproduktion.
Vi vill skapa förutsättningar för en småskalig, lokal och hållbar produktion av fröer i Sverige. De fröer som idag säljs i Sverige produceras nästan uteslutande i andra länder och delar av världen. De odlas under andra odlingsförhållanden än i Sverige och enligt storskaliga metoder som är beroende av fossila bränslen och stora maskinparker. Det vill vi ändra på! Nu odlar vi och de andra småskaliga fröodlarna vi samverkar med för fullt. Parallellt testar och förfinar vi metoder för att odla, skörda och bereda fröer enligt en regenerativ och lokalt anpassad modell som bidrar till att bygga jord, gynna mikroliv och främja biologisk mångfald. Vi ser också att en mer omfattande och decentraliserad produktion av fröer i vårt land skulle göra vår livsmedelsförsörjning mindre sårbar. Den skulle också förbättra möjligheten att bygga upp teoretisk och praktisk kunskap om långsiktigt hållbar fröodling.
Hantverket genomsyrar vår verksamhet, från odling och förädling av fröerna till våra mycket populära handmålade påsar. Vi väljer ut de bästa fröerna och grotestar själva så vi vet att vi bara erbjuder fröer av högsta kvalitet.
Sen måste vi också säga att vi tycker det är fantastiskt kul att jobba ihop, dels tillsammans med medarbetarna Erik (web och it) och Vilda Rosenblad (grönsakskonstnär), och att växa och utvecklas med alla våra fröproducenter. Tillsammans odlar vi framtiden!
Regenerativ odling
Regenerativ odling innebär att vi och våra odlare tar tillvara på de resurser som finns på platsen. Vi bygger upp jordens mikroliv genom att inte vända/plöja jorden, vi använder täckodling, gröngödsling och planterar in fleråriga växter och blommor i odlingarna. Detta leder till en bättre jordhälsa, mer biologisk mångfald och stabilare odlingsmetoder. Givetvis ingen konstgödsel eller besprutning. Våra odlingar använder inte heller några fossila bränslen. Odling som den ska vara helt enkel – varsam och uthållig för en levande jord!
Ett regenerativt jordbruk blir genom att maximera biomassa ovan och under jord också en naturlig koldioxidsänka, och möjliggör hög produktionsförmåga under lång tid framöver. Näringsrika jordar med hög humushalt och vattenhållande förmåga ger också bättre resiliens mot extremväder och klimatförändringar.
Ett av de unika perspektiven hos det regenerativa odlingssystemet är att det faktiskt betraktar mänsklig aktivitet som en potentiellt positiv förändringsfaktor. Genom att arbeta med – och inte mot – ekosystemen kan våra odling accelerera återhämtning och återväxt.. Vi vill således ha MESTA möjliga miljöpåverkan och en POSITIV påverkan på miljö och människor.
Odla egna fröer
Vi uppmanar alla ni som odlar att ta vara på egna fröer. Det är en trygghet och en säkerhet som gör dig mer resilient. Och det ger dig en ny spännande och rolig dimension till ditt odlande. Alla våra fröer är så kallade öppenpollinerade sorter vilket innebär att det går att ta frö från dem och i princip odla samma grönsak nästa år. Dock finns det lite mer att ta hänsyn till som att de inte korsar sig med andra sorter men sådan information kan man alltid hitta i litteraturen, internet och med tiden som vi får tid att lägga upp all vår samlade kunskap, även här på vår hemsida.
Det är heller inte lika viktigt att ni får fram exakt samma grönsak nästa år. För oss är det extremt viktigt att ett frö bär med sig samma egenskaper som växten den kom ifrån. Vi selekterar, det vill säga vi väljer bort de grönsaker som har egenskaper som inte stämmer överens med sortens beskrivning. När du handlar fröer av oss är det jätteviktigt att du kan vara säker på att få den sort du vill ha.
Men det behöver du inte bry dig så mycket om hemma i din trädgård. Blir en av dina röda tomater svart och du tycker det är fint så tar du fröer från den tomaten och kanske att den sätter en planta med svarta tomater nästa år. Det här var kanske ett överdrivet exempel och det är inget som säger att det blir svarta tomater andra året bara för att det blev det ett år för när det kommer till genetik och dominanta drag är verkligheten lite svår att förutse ibland.
Sen finns det saker som populationsstorlek för att inte riskera inavel men det är också siffror ni kan ta med en nypa salt hemma hos er i alla fall när det kommer till vissa grönsaker, men för oss är det extremt viktigt att vi odlar enligt alla forskningens riktlinjer, vare sig det gäller populationsstorlek, säkerhetsavstånd till andra sorter eller något annat.
Men våga testa! Vissa sorter är lättare än andra till exempel ärtor, bönor och tomater medan andra kräver en mycket större arbetsinsats som morötter och rödbetor som sätter frön först andra året.
Vi vill också slå ett slag för fröodlingsföreningen Sesam där man kan gå med för att lära sig odla fröer och byta fröer med andra fröintresserade människor.
Vanliga Frågor
Här hittar du svar på de frågor vi ofta får.
- Är era fröer ekologiskt certifierade? Alla våra fröer odlas på ett varsamt och hantverksmässigt sätt som tar största möjliga hänsyn till miljön och klimatet. Vi är många steg bortom vanlig ekologisk märkning så vi ser inte meningen med att vara certifierade. Givetvis använder vi inte någon konstgödsel eller besprutning! Läs här om hur vi odlar våra fröer.
- Vilka är det som odlar fröerna? Läs om våra odlare här. Du kanske bor nära någon odlare? Se efter själv på vår karta.
- Vem har målat bilderna på fröpåsarna? Det började egentligen som ett misstag, som i slutändan blev 100% rätt. Fullt upptagna med ha koll på våra odlingar, hålla kontakt med odlarna vi samverkar med och planera allt inför vintern så glömde vi under sensommaren helt enkelt bort att fotografera våra grönsaker och blommor. Hur skulle vi lösa detta? Var får man till exempel fatt i en bild på vintersquashen Green Hubbard Chicago Warted som är fri för användning? Vår medarbetare Erik funderade på om Vilda, hans konstnärliga fru, kanske skulle kunna måla våra grönsaker. Sagt och gjort, hon antog utmaningen. Ganska snabbt efter det att hon börjat måla insåg vi att hennes akvareller ju mycket bättre illustrerade det gedigna hantverk vi vill erbjuda genom våra fröer. Så nu har NordFrö en egen grönsakskonstnär! Följ gärna Vilda på hennes instagramkonto.
- Var kan jag köpa era fröer? Våra fröer säljs via vår hemsida och via våra återförsäljare. Vi har ingen fysisk försäljning på vår gård. Du hittar våra återförsäljare här
- Kan jag få ett presentkort skickat till någon annan? Det kan du! När du befinner dig i kassan kan du klicka på “Jag vill ange ett meddelande” och fylla i dina instruktioner om till vem presentkortet ska skickas. Observera att detta bara är möjligt om du beställer ett presentkort separat, eftersom frakten baseras på att din beställning utgör en (1) försändelse.
- Säljer ni större mängder än portioner? Vi säljer bara portioner i år. Nästa år planerar vi att sälja större förpackningar och även kontraktsodla. Hör av dig om du har sådana önskemål inför nästa vinter.
- Mina fröer gror inte! Varför? Vi grotestar alla våra sorter innan vi packar fröerna. Grobarheten stämplas på påsen när vi packar fröerna. Vi säljer fröer med bästa kvalitet. Det finns mycket som kan påverka grobarheten vid sådd så läs på noga om hur just dina sorter ska odlas. Hör gärna av dig om du vill ha fler tips på hur du ska få dina frön att gro på bästa sätt eller om dina fröer inte gror trots lämpliga förutsättningar.
- Kan jag odla frö på era sorter? Vi uppmuntrar dig starkt att odla dina egna fröer. Alla våra fröer går utmärkt att fröodla på. De sorter vi har är också öppenpollinerade, dvs de kommer att ge ett stabilt resultat när du fröodlar. I det här läget har vi inte information på vår hemsida om hur du fröodlar respektive sort. Kontakta gärna Föreningen Sesam om du vill ha mer information om fröodling och/eller vill träffa likasinnade.
- Hur lagrar jag fröerna jag köpt? Ofta får du mer fröer i påsen än du behöver. Vi försöker att alltid ge rikligt med fröer. Förvara dina fröer torrt och svalt så håller de i många år framöver. Det går också att lägga fröpåsen i en plastpåse och lägga i frysen. På så vis håller fröerna nästa hur länge som helst. Det bästa sättet att förvara fröerna är att odla fröer själv. Då får du nya färska fröer varje år, du lär dig något nytt och bidrar till att hålla fröodlingskunskapen vid liv.
- Hur gör jag om jag vill börja odla åt NordFrö? Vi söker hela tiden efter fler odlare till vårt nätverk. Hör av dig på vår e-post.